Dansen en bewegen is plezier, de beste basis om te leren

Wie zijn we

Dans in School (DIS) startte in 1990 en is een Stichting. Van oorsprong zijn we de vaste educatieve partner van het Internationaal Danstheater en in die hoedanigheid heeft DIS alle educatieve en participatie programma's voor het gezelschap ontwikkeld.

Wat doen we

DIS ontwikkelt, regisseert en produceert dansprojecten voor scholen. Uiteraard met aandacht voor de kerndoelen. Dans en muziek zijn de dragers, het thema is soms vakoverschrijdend zoals ons project de Canonhelden bijvoorbeeld. Bij ieder project maken we één of meer beeldende opdrachten voor de leerlingen. We hebben werelddans- en themaprojecten. Ook maken we programma's rond sociaal maatschappelijke programma's waarbij we dans en muziek inzetten als middel om een onderwerp bespreekbaar te maken. Respect in Beweging is daar een treffend voorbeeld van.

Hoe werken we

Het leer- en ervaringsproces van leerlingen is leidend in onze projecten. Het resultaat daarvan presenteren deelnemers aan het eind van het project. Al onze projecten eindigen dan ook steevast in een presentatie of voorstelling voor publiek en soms met het publiek. Dat publiek bestaat uit familie en vrienden van de leerlingen en soms zijn het leerlingen uit andere groepen en leerkrachten.
We maken ééndaagse- en meerdaagse projecten en op verzoek creëren we op maat. Maar een partnerschap met een school voor een aantal jaren kan ook. In dat geval maken we in een gesprek met de school een doorlopend programma passend in het curriculum en de wensen van de school.

Voor wie

Voor leerlingen van het PO, VO èn Speciaal Onderwijs. DIS komt van meet af aan in alle uithoeken van Nederland. Zo bereiken we gemiddeld zo'n 25.000 jonge mensen per jaar.

Waarom dans voor kinderen en jongeren

Omdat leerlingen van samen dansen actief en alert worden. Door een reeks creatieve opdrachten leren jonge mensen muziek en beweging te gebruiken om er gevoel en ervaringen mee uit te drukken. Ze ontdekken de mogelijkheden van hun lijf: de kracht, de flexibiliteit en de zeggingskracht ervan. Samen, non verbaal, één dansende groep worden is een bijzondere ervaring, goed voor de sociale harmonie in de klas en op school. En in het proces ervaren ze hoe dans ontstaat, waar dans vandaan komt en welke betekenis dans en muziek in verschillende culturen hebben.

Wie maken die projecten

DIS werkt met een gevarieerd team van 15 specialisten, allemaal hoogopgeleide specialisten: (dans)docenten, choreografen die ervoor kiezen om met amateurs te werken. Tevens werkt de Stichting met een aantal danstherapeuten die bijzondere projecten met amateurs uitvoeren.

Stokje over genomen

Dans in School (DIS) presenteert dansprojecten voor het basis- en middelbaar onderwijs in heel Nederland. Aanvankelijk begonnen als educatieve dienst van het Internationaal Danstheater en sinds 1990 een zelfstandige organisatie. De laatste 10 jaar stond DIS onder de inspirerende leiding van Liesbeth Osse en Karin Lucassen. Sinds 2022 Hebben zij het stokje overgedragen aan Mirjam Visser en Ireen Kurvers. Beide zijn al jaren aan DIS verbonden als zeer gewaardeerde docenten en projectcoördinatoren.

Dans in School heeft zich de afgelopen 30 jaar, in de voetsporen van het Internationaal Danstheater ontwikkeld, tot een specialist in werelddans projecten: Onwijs een wereldreis, Dansend door de Tijd, Let's Swing en World Urban om een paar klassiekers te noemen. Daarnaast heeft DIS een scala aan hedendaagse dansprojecten gemaakt, passend bij de tijdgeest zoals Holland Danst rondom de canon, Dansen in de Arena rondom sport en de Olympische Spelen en natuurlijk Licht. Het bezielde eindejaarsproject waar iedereen het weer warm van krijgt. Ook werken we samen met andere partners zoals Nationale Opera en Ballet. Voor hen creëerden we Off Balance, een bijzonder dansfilm project, aan de hand van het werk van Hans van Manen. Ten slotte creëerden Liesbeth, Karin en Ireen samen met het voormalige WellantCollege (het huidige Yuverta) Respect in Beweging (RIB). Een project over pesten, en over 'hoe gaan we met elkaar om' in de klas. Dit project won in 2016 the People help the People award van de Stichting Veilig Onderwijs. Al deze projecten en meer blijven op de repertoirelijst staan en er zullen er ongetwijfeld meer bijkomen de komende jaren.

Bij iedere gelegenheid die we krijgen blijven we herhalen dat dans voor kinderen en jongeren belangrijk is, ze worden er actief, alert en vrolijk van. Door de creatieve opdrachten leren de leerlingen muziek en beweging te gebruiken om er gevoel en ervaringen mee uit te drukken. Ze ontdekken de mogelijkheden van hun lijf: de kracht, de flexibiliteit en de zeggingskracht ervan. Samen, non verbaal, één dansende groep worden is een bijzondere ervaring, goed voor de sociale harmonie in de klas en op school. En in het proces ervaren ze hoe dans ontstaat, waar dans vandaan komt en welke betekenis dans en muziek in verschillende culturen hebben.